top of page

Жінки на керівних посадах - звіт Deloitte

Прогрес у досягненні гендерного паритету на керівних посадах все ще недостатній і рухається вперед досить повільно. Проте сьоме видання глобального звіту «Жінки на керівних посадах» демонструє позитивну динаміку в питанні представленості жінок у топменеджменті компаній. А також має на меті відповісти на запитання – які політики та правила мають вирішальне значення для того, щоб переломити чинну ситуацію?

 
Жінки на керівних посадах - звіт Deloitte

«Міжнародні дослідження продовжують демонструвати, що правління, в яких є різноманіття, набагато ефективніші. Згідно з даними дослідження Програми розвитку ООН, загальна частка жінок на керівних посадах в Україні збільшилась до понад 40%. Це набагато вище за світові середні показники – на рівні 29%. Водночас ми спостерігаємо набагато нижчий рівень представленості жінок у лавах членів наглядових рад. І хоча в Україні не існує квот як таких, ніщо не забороняє компаніям впроваджувати прогресивні політики стосовно цього питання», – зазначив Сергій Кулик, керівний партнер «Делойт» в Україні.

Досягти рівня приблизної рівності за нинішніх темпів можна у 2041 роц Такий прогноз може здаватися не надто оптимістичним, проте останніми роками спостерігається позитивна динаміка в питанні збалансованості керівного складу компаній.


У середньому по світу 19,7% місць у складі правлінь компаній займають жінки. Це на 2,8 відсоткових пункти більше, як порівняти з даними з останнього звіту 2018 року. І хоча відсоток жінок серед членів правлінь потихеньку зростає, порівняно невелика кількість жінок очолює правління – 6,7% у порівнянні з 5,3% у 2018 році.


Кількість жінок на посадах СЕО ще менша – 5% у 2021 році. Ця цифра також зросла, як порівняти з даними за 2018 рік – 4,4%. Як свідчать дані звіту, жінки на посаді CFO становлять 15,7%, як порівняти з 12,7% у 2018 році. Тенденція до збільшення присутності жінок серед членів правлінь є лише першим кроком на шляху до отримання посад голів правлінь та посад у виконавчому керівництві.

В Україні відсоток жінок у наглядових радах становить 18,3%.

Жінки на керівних посадах - звіт Deloitte
Джерело: «Жінки на керівних посадах у правлінні: глобальні перспективи», 7-е видання (2022)

Правління компаній, які очолюють жінки, мають більшу гендерну різноманітність. Так, компанії, в яких жінки є генеральними директорками, в середньому мають збалансованіший гендерний склад своїх правлінь, аніж очолювані чоловіками, – 33,5% жінок у порівнянні з 19,4% відповідно. Така статистика є аналогічною для компаній, головами правлінь яких є жінки.

Сфери, де жінки в складі правлінь були представлені найбільше, – це охорона здоров’я та біонаука (21,3%), фінансові послуги (21,2%) та сектор споживчих послуг (20,8%).


Жінки з керівним досвідом мають ширший діапазон можливостей. Наприклад, такі як посади у виконавчому керівництві, що заохочує їх залишати посади в правлінні раніше. Середній строк перебування жінок серед членів правлінь компаній у світі скоротився з 5,5 років у 2018 році до 5,1 років у 2021 році. В той час як середній час зайняття посади члена правління для чоловіків скоротився з 8 років у 2018 році до 7,6 років у 2021 році.


Квоти мають значення. Середній світовий показник представленості жінок у складі правлінь включає як країни, які перебувають в авангарді рівності, так і ті, що відстають. Візьмемо Францію, середній показник жінок на керівних посадах становить 43,2% у 2021 році, що не в останню чергу зумовлено 40%-ою гендерною квотою, яка була встановлена більш як десять років тому. З іншого боку, до середнього світового показника у 19,7% також входять такі країни, як Катар (1,2%) та Саудівська Аравія (1,7%), де законодавство про гендерні квоти та інші стратегії для збільшення представництва жінок у складі правлінь залишаються суперечливими. Або Південна Корея (4,3%), де лише в серпні 2020 року було запроваджено певні законодавчі гендерні вимоги.

В Україні наразі немає квот для жінок на присутність у складі правлінь компаній.

 

Джерело: Deloitte

bottom of page