top of page

Як міжнародні фінансові установи допомагають Україні від початку війни

30 років тому, Україна стала повноправним членом Світового банку, Міжнародного валютного фонду (МВФ) та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). За 30 років роботи ці три організації надали Україні понад 60 млрд доларів фінансової підтримки, а крім того – значну технічну допомогу. Міжнародні фінансові установи підтримували Україну впродовж складних часів і продовжують робити це зараз.

 
Як міжнародні фінансові установи допомагають Україні від початку війни

Світовий банк

З лютого 2022 року Світовий банк мобілізував для України близько 13 мільярдів доларів США фінансової підтримки. 7 березня відбулося засідання Ради директорів, на якому ухвалили перший проєкт під символічною назвою «Реасе» («Мир») обсягом понад $700 млн. Половина цієї суми була перерахована Україні фактично наступного дня.


“У червні 2022 року був великий дефіцит, картотека в казначействі – фінансова система України зупинялася, і потреба у коштах була нагальна. Кошти, які надавалися тоді урядом Сполучених Штатів, проходили через USAID. USAID підписало угоду з трастовим фондом Світового банку о 00:01 ночі. Вже до другої ранку кошти були проведені через міжнародні фінансові інституції. Об 11-й ранку за українським часом кошти були на рахунку українського уряду. Уявіть, що топменеджмент USAID, банківська система – все о 12-й ночі приходить для того, щоб активувати й провести фінансову транзакцію, — це безпрецедентні події”, – підкреслює Роман Качур, представник України у Світовому банку.


МВФ

На початку березня Міжнародний валютний фонд передав Україні 1,4 млрд дол. Пізніше відкрив адміністративний рахунок, через який пройшло ще 2,5 млрд (кошти від Німеччини й Канади).


“9 березня було засідання МВФ. Оскільки МВФ дає гроші в той самий день, 9 березня 1,4 млрд доларів були вже в Україні. Люди, які знають, як працює МВФ, розуміють, що середньому від ідеї до втілення, тобто надходження грошей до країни, якщо усе добре, проходить 15 тижнів. Ми це зробили за тиждень. Це був дуже великий поштовх, що відкривав двері для інших”, – наголошує Рашкован, заступник виконавчого директора МВФ від України.


У жовтні Виконавча рада МВФ підтримала виділення Україні близько 1,3 мільярда доларів додаткового екстреного фінансування у рамках Rapid Financing Instrument.

Нову програму з МВФ на суму орієнтовно 15-20 млрд дол. поки що лише обговорюють, але фонд виступає як верифікатор потреб України у фінансуванні, і, на його думку, орієнтуються інші донори, які надають України фінансовий ресурс.


ЄБРР

ЄБРР фокусується не на допомозі державі, а на бізнесі. Він кредитує приватні та державні компанії. Наприклад, для підтримки енергетичної стійкості України у жовтні ЄБРР надав кредит НЕК Укренерго на 90 млн євро. Більшу частину кредиту гарантувала Велика Британія. Завдяки підтримці великих економік ЄБРР має змогу мобілізовувати фінансову підтримку.


Зараз ЄБРР розглядає виділення “Укренерго” додатково 300 мільйонів євро позики на обладнання та поточну ліквідність та позики в обсязі 200 мільйонів євро для НАК “Нафтогаз”.


“Навіть зараз, під час війни, ЄБРР фінансує бізнеси на Заході України – ті підприємства, які переміщуються з окупованих територій, ті бізнеси, які нарощують своє виробництво на підконтрольних територіях. Це для мене дуже чіткий сигнал, що із завершенням військових дій підтримка лише зростатиме”, – стверджує Артем Шевельов, директор ЄБРР від України у лондонській штаб-квартирі.


Загалом початку російського вторгнення у лютому ЄБРР виділив понад 1 мільярд євро і планує збільшити цю суму втричі до кінця 2023 року.


Джерело: VoxUkraine

Comments


bottom of page