top of page

Класифікація робітників за "комірцями"

Класифікація працівників за кольором комірця — це позначення, що було прийняте в західній соціології для різних категорій осіб найманої праці. Наприклад, "білі комірці" були названі так через сорочки з білими комірцями, які були модними серед офісних працівників на початку та всередині 20 століття. Тобто як ви вже могли зрозуміти, "білі комірці" - це працівники розумової праці, службовці, чиновники, працівники апарату управління, менеджери, а також інженерно-технічний персонал. З іншими "комірцями" розберемося далі.

 
Класифікація робітників за "комірцями"

"Блакитні комірці"

Термін "блакитні комірці" став популярним у 1930-х роках, а у 1945 році цей термін вперше з'явився в газеті New York Times. Так називають робочих, які займаються переважно фізичною працею, часто на великих підприємствах. Традиційно (так склалося історично) це робітничий клас. Формений одяг цих людей в буквальному сенсі найчастіше темно-синього або блакитного кольору, щоб уникнути швидкого забруднення, що і послужило приводом для назви.


Залученість "блакитних комірців" є дуже важливою, адже вони становлять основу не тільки трудомістких галузей промисловості, таких як будівництво, виробництво, нафтова, газова, автомобільна промисловість, а й економіки в цілому.


"Рожеві комірці"

Працівники цього робітничого класу здебільшого жінки. Ця, менш відома концепція ймовірно, виникла в 1940-х роках під час Другої світової війни, коли жінки у великій кількості стали робочою силою. Луїза Капп Хоу, авторка, яка зосереджувала увагу на соціальних проблемах, популяризувала цей термін наприкінці 1970-х, коли писала про медсестер, секретарок і вчителів — це саме ті галузі, в якій на той час переважали жінки.


Варто звернути увагу на те, наскільки змінилися галузі, працівниками яких були "рожеві комірці". У 1940-х роках "рожеві комірці" займали наступні посади: медсестри - 98%, акушерки - 95%, телефонні оператори - 95%, секретарі - 94%, домашні робітниці/прислуги - 93%, робітниці пансіонатів - 90%.


Останніми роками дані, які оприлюднюють Bureau of Labor Statistics показують, що шість найпопулярніших посад де лідирують "рожеві комірці" в основному зосереджені на сферах догляду за дітьми та охорони здоров’я. Серед них вихователі дошкільних закладів та дитячих садків - 99%, стоматологи-гігієністи - 96%, логопеди - 96%, асистенти стоматологів - 95%, працівники по догляду за дітьми - 93%, а також спеціалісти з медичної документації - 93%.

"Золоті комірці"

Ця категорія представлена ​​висококваліфікованими вченими і фахівцями, людьми, які володіють підприємницькою жилкою, яку вони успішно використовують в поєднанні з професійними унікальними знаннями. Це мультидисциплінарні фахівці, що поєднують інтелектуальну працю з ручною працею синіх комірів. Озброєні вузькоспеціалізованими знаннями, вони зазвичай займаються вирішенням проблем або складною технічною роботою в таких галузях, як ІТ, наукові дослідження та передова промисловість.


"Зелені комірці"

"Зелені комірці" працюють в екологічних галузях економіки та займають «зелені робочі місця». Вони допомагають задовольнити постійно зростаючі потреби та попит на зелений розвиток. Як правило, зосереджуються на впровадженні екологічно свідомих проектів, політики та технологій, призначених для покращення збереження навколишнього середовища та стійкості.


"Чорні комірці"

Чому цей клас називають саме так зрозуміти не складно - він позначає тих, чиї комірці стають чорними за характером їхньої роботи. Раніше цим терміном називали робітників які займали такі посади, як шахтарі, нафтовики та інші подібні посади. Хоча тепер можна помітити, що до "чорних комірців" відносять також й творчі типи професій, як-от художників, графічних дизайнерів, відеопродюсерів тощо.

bottom of page