top of page

Тренд ESG в Україні

В Україні практики сталого розвитку чи зростання (sustainable development/growth) застосовують у великих компаніях вже близько 15 років. Згодом, коли в суспільстві та бізнес-спільнотах США та Європи почали шукати зв’язок між програмами сталого розвитку компаній та їхнім впливом на фінансові показники цих організацій, на сцені з'явився термін ESG – екологічна, соціальна та управлінська сталість. Бізнес несе свого роду корпоративну відповідальність перед суспільством, майбутніми поколіннями та планетою.

 
Тренд ESG в Україні

На світовому ринку залучення інвестицій з’являється новий імператив – вимога до компаній врахувати ESG-фактори у своїй бізнес-стратегії та надавати публічну звітність щодо виконання зобов’язань. Якщо український бізнес не враховуватиме цей довгостроковий тренд, залучення капіталу обходитиметься значно дорожче або навіть стане неможливим.


Тренд ESG вже визнаний світом, і на міжнародній арені багато компаній зважають на фактори ESG при будуванні стратегій розвитку. В Україні це здебільшого представники великого бізнесу, міжнародні компанії або компанії, які співпрацюють з міжнародним бізнесом.


Світова статистика показує, що інвестори беруть до уваги фактори ESG організації, яку розглядають як об’єкт для інвестицій. За даними дослідження CFA Institute, 76% інституційних і 69% роздрібних інвесторів цікавляться ESG-інвестиціями. Згідно з Bloomberg, глобальні активи ESG можуть перевищити $53 трильйони до 2025 року. Це становить понад третину із $140,5 трильйона прогнозованих загальних активів під управлінням.


Як війна вплинула на ESG-стратегію компаній в Україні? Чи на часі це?

З перших днів повномасштабної війни для всіх без винятку компаній та організацій соціальний складник вийшов на перший план. Що це, якщо не S із практик ESG? Питання енергоефективності та «зеленої» енергетики як частини програми відновлення держави після війни теж є часткою практик ESG. Тому можна сказати, що залежно від поточної ситуації та галузі фокус змінюється на E, S або G, але тренд залишається нагальним.


Найпопулярніший в Україні ESG-рейтинг – міжнародний Sustainalytics. Останні роки спостерігається тренд, коли великі компанії готують нефінансові річні звіти за стандартом GRI STANDARDS або/і відповідно до вимог Глобального договору ООН. Але загалом звітування щодо ESG як явище в Україні ще формується. Процес трансформації та переходу до нових підходів у компанії може зайняти 3-4 роки. За цей час вона вже впевнено себе почуває, персонал залучений і досвідчений, є практика застосування та інституційна пам’ять.

 


bottom of page