top of page

Forbes: Як українці створюють армію дронів в себе на кухні

7 березня 2024 року Forbes опублікував статтю про особливості виробництва українських безпілотників під час війни. Ось що пише Forbes про розробку українцями безпілотників FPV.

 
Forbes: Як українська армія створює армію дронів на кухонних столах?

"У 2023 році Україна мала на меті придбати 200 000 безпілотників. На 2024 рік президент Зеленський оголосив, що вони побудують мільйон. План, схоже, виконується: Ганна Гвоздяр, заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості, повідомила Forbes, що в січні та лютому 2024 року виробництво склало приблизно 200 000 безпілотників FPV.


У ці цифри може здатися важко повірити. Ще кілька місяців тому думка про те, що Україна може зібрати 50 000 безпілотників для атаки, звучала для деяких росіян як залякування. Тепер українці стверджують, що виробляють вдвічі більше щомісяця. І ключовим елементом може стати новий підхід: краудсорсинг збірки армією волонтерів, таких як Олексій, які працюють вдома ввечері.


"Хочеш власноруч побудувати FPV-безпілотник, який спалить російський танк? Тоді ця можливість саме для тебе!" - йдеться в рекламі програми "Народний FPV", створеної урядом і реалізованої Victory Drones та компанією "Вирій".

Програма, анонсована Drone Supremo та міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим у січні, пропонує двотижневий курс лекцій у форматі Zoom, після прослухування яких на учасника очікує блок запитань.


Олексій, ІТ-спеціаліст, раніше принаймні користувався паяльником, але він каже, що, хоч це й може здатися складним та насправді немає нічого надто складного у створенні дронів в домашніх умовах. Олексій навіть написав власний посібник для початківців, в якому пояснює, що для цього потрібно.


Основні компоненти, які необхідні — це пульт керування, камера, відеопередавач та радіо, антена, чотири двигуни, корпус і гвинти, а також деякі кріплення. Все це — товарні позиції, які, як правило, надходять безпосередньо від китайських постачальників, хоча Україна дедалі частіше починає виробляти ці компоненти. Олексій каже, що загальна вартість FPV дронів коливається від $331 до $443 залежно від якості. А значно більший та багаторазовий дрон-бомбардувальник коштує $550-600.

Щоб зібрати дрон, вам знадобиться лише паяльник і кілька викруток. Існує безліч додаткових аксесуарів, наприклад килимок для пайки, зачистки для дроту, а також пристрій за $5, який запобігає короткому замиканню, якщо щось було зібрано неправильно."


 

Джерело: Forbes


Comments


bottom of page