top of page

Штучний інтелект у військових цілях — досвід Ізраїлю

Ще зовсім нещодавно Міністерство оборони Ізраїлю заявляло, що Ізраїль прагне використати свої технологічні досягнення, щоб стати «наддержавою» у застосуванні штучного інтелекту, у тому числі й у військових цілях, а вже сьогодні армія оборони Ізраїлю почала використовувати штучний інтелект для вибору цілей для авіаударів і організації матеріально-технічного забезпечення під час війни в умовах ескалації напруженості на окупованих територіях і з головним суперником Іраном, про що повідомляє Bloomberg.

 
Штучний інтелект у військових цілях — досвід Ізраїлю

Військові Ізраїлю не зазначають конкретних операцій, проте офіційні особи кажуть, що тепер вони використовують систему рекомендацій штучного інтелекту, яка може обробляти величезні обсяги даних для вибору цілей для авіаударів.


А наступні рейди за короткий проміжок часу можна зібрати за допомогою іншої моделі ШІ, яка називається Fire Factory. Ця модель використовує дані про схвалені військовими цілі для розрахунку навантаження боєприпасами, визначення пріоритетів і призначення тисяч цілей літакам і безпілотникам, а окрім того ще й пропонує розклад.


Думки щодо цього технологічного досягнення розділилися — прихильники вважають, що передові алгоритми можуть перевершити людські можливості та можуть допомогти військовим мінімізувати втрати, тоді як критики попереджають про потенційно смертельні наслідки використання дедалі більш автономних систем.


Деталі оперативного використання штучного інтелекту в армії Ізраїлю залишаються засекреченими, однак заяви військових офіційних осіб свідчать про те, що ЦАХАЛ отримав бойовий досвід із застосування таких систем під час періодичних спалахів напруження у секторі Гази, де Ізраїль часто завдає авіаударів у відповідь на ракетні атаки.


Ізраїль — не єдина країна, яка вбачає перспективи використання ШІ у військовій сфері. Збройні сили США планують оприлюднити нову доктрину щодо модернізації у довгостроковій перспективі, яка включатиме, зокрема, використання штучного інтелекту (ШІ) та квантових обчислень. Про це повідомив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі під час пресконференції 30 червня.

 

Джерело: Bloomberg



bottom of page