top of page

Українці у Польщі відкривають все більше власного бізнесу

Про це говорить статистика, наведена Польським економічним інститутом (Polish Economic Institute - PIE). Там інформують, що з січня по вересень 2022 року в Польщі було створено майже 14 тисяч фірм з українським капіталом. На думку експертів, минулий рік може стати рекордним за кількістю зареєстрованих компаній з українським капіталом. Загалом у Польщі головним іноземним капіталом серед підприємств є саме капітал з України.

 
Українці у Польщі відкривають все більше власного бізнесу

Ключові тези дослідження


Значний сплеск кількості відкритих фірм у Польщі з українським капіталом відбувся у 2022 році. За інформацією Польського економічного інституту, за січень-вересень 2022 року в Польщі створено 3,6 тисячі нових компаній з українським капіталом та 10,2 тисячі ФОП, створених громадянами України. Частина з тих українців, які відкрили власну фірму в Польщі, розпочали свою справу для того, аби забезпечити свою родину, та частина планує продовжувати вести бізнес у Польщі незалежно від подій.


75% опитаних компаній відкрили свою діяльність у Польщі, щоб залучити кошти для себе та своїх сімей. Водночас 66% з них заявляють, що продовжуватимуть працювати в Польщі, незалежно від ситуації в Україні, — йдеться у звіті.


Як інформує Польський економічний інститут, 24,1 тисячі компаній з українським капіталом працює в країні, тобто 25% всіх компаній з іноземним капіталом у Польщі.


Які саме компанії активно відкривають українці у Польщі?

  • Торгові компанії (22%),

  • будівельні компанії (19%),

  • транспортно-складські компанії (14%)

  • серед галузей домінують будівництво (24%),

  • інформація та зв’язок (16%),

  • послуги (14%).

Працевлаштування лише третини з-поміж біженців у Польщі підвищують ВВП країни на 3,5%, тож створення сприятливих умов для них на ринку праці в інтересах польської економіки.


Закінчення війни не означатиме масового закриття чи повернення бізнесу в Україну. Згідно з опитуванням, проведеним серед підприємців, більшість компаній мають намір продовжувати свою діяльність у Польщі, розвиваючись, тісніше співпрацюючи з польськими партнерами та беручи участь у майбутньому відновленні України.

 

Повне дослідження шукайте за посиланням.

Джерело: PIE


Серія безкоштовних практикумів від Центру бізнес-технологій ТОТ



bottom of page