top of page

Як карантинні обмеження вплинуть на аграрну промисловість

Влив пандемії на усі сфери промисловості та бізнесу уже яскраво помітний. Але що ж чекає на аграрний сектор, зокрема, як COVID-19 вплине на посівну кампанію?

 
Як карантинні обмеження вплинуть на аграрну промисловість

Цьогоріч посівна почалася раніше, ніж зазвичай. За останній тиждень активізували посівні роботи в Сумській (+31,3 тис. га або у понад 3,5 рази більше від показника попереднього тижня), Хмельницькій (+30,6 тис. га або +83%), Харківській (+30,2 тис. га або 34%), Вінницькій (+28,7 тис. га або у понад 2 рази більше ніж показник попереднього тижня), Чернігівській (+23,2 тис. га або +40%), Черкаській (+23,1 тис. га або +78%), Кіровоградській (+21,7 тис. га або +50%) та Запорізькій (+21,1 тис. га або +29%) областях.


Загалом по Україні посіяно 9% від прогнозованих площ ключових зернових та технічних культур. Активна фаза посівної кукурудзи та технічних культур стартуватиме за тиждень.


Які культури цього року є пріоритетними?


Структура зернового клину цьогоріч зміниться, скоротять площі під ярим ячменем та збільшать під кукурудзою. Що цікаво, гречки планується посіяти у більш ніж два рази більше ніж торік. Також очікується збільшення більше ніж у півтори рази посівів гороху (+57%) та на чверть – проса (26%). Посіви вівса вполовину скоротяться.


Ризики-2020


Пандемія додала ризиків і без того непростій посівній кампанії. Зараз ключовий для аграріїв ризик із запасами вологи у ґрунті та їх поповнення посилюється ймовірними кадровими, логістичними, фінансовими та іншими ризиками, у тому числі:


  • ймовірність обмеження перевезень техніки та людей під час посівної,

  • захворювання працівників на COVID-19;

  • курсова динаміка гривні, що обмежує обігові кошти на закупівлю необхідних товарно-матеріальних цінностей (добрив, насіння, засобів захисту рослин, запчастин, пального тощо);

  • порушення зовнішньої та локальної торгівлі товарами (можливості реалізувати врожай, оперативність постачання та доступність товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) для посівної);

  • чергове подорожчання ТМЦ, вантажоперевезень тощо.


Крім того, зараз ймовірна економія аграріїв на ресурсах (добривах тощо), а це програмуватиме менший врожай.


 
bottom of page