top of page

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Кому вдалося здобути найбільший обсяг інвестицій та яким проєктам підвищити оборот допомогла саме пандемія? Mind відібрав декілька найбільших інвестиційних угод 2020 року і ранжував їх за обсягом фінансування. У розрахунки й рейтинг видання не ввійшли стартапи з українськими засновниками, у яких немає офісів у нашій країні. Наприклад, Revolut (зібрав рекордні $580 млн), Сlasstag (отримав $5 млн) тощо.

 
Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

П'яте місце. DMarket

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Обсяг залучених інвестицій 2020 року: $6,5 млн

Рік створення: 2017

Засновники: Володимир Панченко, Тамара Сланова, Олександр Кохановський

Це блокчейн-біржа для продажу й обміну предметів із віртуальних ігор. На майданчику вже продано понад 5 млн «реліквій». За даними компанії, щоденний оборот DMarket – приблизно $100 000. Сервіс заробляє на 5% комісії з продажів.

Стартап привернув інвестиції в фіаті. Інвесторами стали фонд Almaz Capital і компанія Xsolla. До ради директорів DMarket увійшов засновник Electronic Arts Тріп Хоукінс. Залучене фінансування команда має намір вкласти в розроблення технології, що дозволить розробникам ігор, гравцям, інфлюенсерам і брендам створювати контент для відеоігор і генерувати прибуток в іграх.

У 2017 році команда здобула $25 млн під час двох етапів ICO. Хоча спочатку мала намір зібрати тільки $1 млн (цю суму проєкт отримав за перші 17 хвилин ICO).


Четверте місце. Allset

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Обсяг залучених інвестицій 2020 року: $8,25 млн

Рік створення: 2015

Засновники: Стас Матвієнко, Анна Поліщук

Ця програма для бронювання столиків та замовлення страв у ресторанах. Через нього також можна оплачувати рахунок і залишати чайові. Під час пандемії команда розширила функціонал сервісу, додавши можливість замовляти їжу на винос із безконтактної доставкою. Сервіс працює з більш ніж 2000 ресторанів у 20 містах США.

Allset отримав $8,25 млн у рамках раунду «B» від Andreessen Horowitz, Greycroft, SMRK, VC Fund і Inovo Venture Partners. Стартап почав залучати інвестиції з 2017 року. Зараз на рахунку команди понад $16,5 млн вливань.

Засновники проєкту Стас Матвієнко, Анна Поліщук цього року увійшли в рейтинг американського Forbes «30 найуспішніших підприємців та діячів до 30 років».


Третє місце. Preply

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Обсяг залучених інвестицій 2020 року: $10 млн

Рік створення: 2012

Засновники: Кирило Бігай, Сергій Лук'янов, Дмитро Волошин

Це платформа для підбору репетиторів і вивчення іноземних мов. Користувачеві достатньо вибрати мову, вартість навчання, країну репетитора та зручний час для занять. За даними Preply, на платформі вже пройшло більш ніж 2 млн уроків з учителями 160 національностей. Середня ціна заняття – $15-20 на годину. «Більшість учнів використовують Preply з професійною метою: переїзду за кордон і просування кар'єри. Також сервісом користуються батьки, які допомагають своїм дітям вивчити нову мову»,– пояснюють автори проєкту.

За минулі роки Preply вже 5 разів вдалося залучити інвестиції на загальну суму $15,5 млн. У 2020 році проєкт профінансували фонди Hoxton Ventures, Point Nine Capital, All Iron Ventures, The Family, EduCapital і Diligent Capita та ангельські інвестори Артур Костень, Гаррі Сварт, Девід Хельгасон, Даніель Хоффер.


Друге місце. Mobalytics

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Обсяг залучених інвестицій 2020 року: $11,25 млн

Рік створення: 2016

Засновники: Богдан Сучик, Микола Лобанов

Це онлайн-тренажер для ґеймерів. Зараз «ігровий компаньйон» підтримує 4 гри: League of Legends, Teamfight Tactics, Legend of Runeterra та Valorant. Надалі розробники хочуть розширити цей перечень.

«В основі платформи лежить машинне навчання, аналіз доступних даних про гравця та експертиза в предметній сфері. Вперше свою технологію ми представили на TechCrunch Disrupt 2016 у Сан-Франциско й посіли перше місце: заповітний кубок і приз у розмірі $50 000. 2020 рік проєкт почав з 1,6 млн активних користувачів на місяць, а в травні цей показник вже перевищив 7 млн», – розповідають автори.

Команда привернула інвестиції в раунді «А» від фондів Almaz Capital, Founders Fund, General Catalyst, GGV Capital і киберспортивної компанії T1. У 2016 році ці ж фонди вклали в проєкт $2,6 млн.


Перше місце. Restream

Найкращі українські стартапи. Рейтинг 2020

Обсяг залучених інвестицій 2020 року: $50 млн

Рік створення: 2015

Засновники: Андрій Суржинський, Олександр Худа

Це сервіс для відеостримінгу. Він дозволяє одночасно транслювати відео на більш ніж 30 платформах: Youtube, Facebook, Periscope, Beam, Ustream, Twitch тощо.

Зараз у Restream понад 2 млн стримерів, які запускають близько 8 млн трансляцій на місяць. Серед користувачів сервісу і Всесвітня організація охорони здоров'я, яка провела на платформі благодійний концерт, щоб підняти настрій на початку пандемії COVID-19. Трансляцію подивилися майже 270 млн глядачів.

Команда проєкту рапортує про 300-відсоткове збільшення місячних переглядів за перше півріччя: «За останній рік у нас було колосальне зростання, оскільки ковід швидко змусив компанії й авторів перейти на пряму трансляцію».

У серпні 2020 року стартап залучив $50 млн під час раунду «А». Інвестиції надійшли від Sapphire Ventures і Insight Partners. Керуючі партнери цих фондів – Пол Левін і Тедді Варди – увійшли в борд директорів Restream.

 

Джерело: Mind

bottom of page