top of page

Чарівна формула Дюпона

Які управлінські рішення можна приймати, спираючись на невелику кількість фінансових коефіцієнтів і як це робити? Розкриваємо секрет у наступному розділі.

«Чарівна формула Дюпона»


«…Формула Дюпона розраховує рентабельність власного капіталу (Return on Equity, або RОЕ). Показник найбільш наочно ілюструє реальну результативність роботи підприємства. А також, базові складові, з яких складається механізм цієї ефективності для конкретного підприємства. Прибутковість власного капіталу – коефіцієнт, який, у першу чергу, цікавить власника, оскільки дозволяє йому отримати конкретну відповідь на конкретні запитання: наскільки ефективно використані кошти, вкладені у справу? Чи виправдані зусилля пов’язані з реалізацією цього бізнесу, або правильніше було б переглянути можливі варіанти напрямів свого інвестування? Інколи буває вигідніше покласти на банківський депозит, ніж продовжувати фінансувати діяльність цього підприємства…


…Прибутковість власного капіталу підприємства складається з трьох базових елементів: прибуток від кожної гривні продажу, обсяг продажу з кожної гривні використаних активів та величина позикового капіталу в активах. І для досягнення необхідного ROE фінансові менеджери можуть маніпулювати будь-яким із основних показників, виходячи з ситуації та потреб підприємства. До речі, масштабність підприємства в даному випадку не має вирішального значення. Цілком можливі ситуації, коли показник прибутковості невеликої бакалійної крамниці може дорівнювати показнику найбільшої транснаціональної корпорації. Відрізняються тільки абсолютні внутрішні цифри, а інструменти управління – жодним чином…»


Проф. Швиданенко Генефа, к. е. н. Пестрецова-Блоцька Ольга. «Бізнес- економіка: 9Z».


Хочете дізнатися більше? Замовити книгу можна за посиланням: https://www.tot.com.ua/business-book-9z

bottom of page