top of page

Новий ринок праці: що кажуть цифри

Ізоляція завдала неабияких збитків бізнесу та спровокувала серйозні зміни на ринку праці. Український бізнес був змушений стати на паузу та відправити співробітників у неоплачувані відпустки або істотно скоротити штат.  Тож зараз багато українців похапцем шукають віддалений підробіток на час карантину, інші — нову роботу.

Новий ринок праці: що кажуть цифри

Як повідомляють в прес-службі Держпраці, близько 3 млн офіційно працевлаштованих українців зараз вимушено не ходять на роботу. А за даними дослідження Опендатабот, протягом останніх п’яти тижнів кількість нових вакансій скоротилася більше ніж удвічі. На початок карантину було опубліковано 54 072 вакансії, а станом на 19 квітня — лише 18 390. При цьому загальна кількість активних вакансій впала на 25%. Така інформація була представлена найбільшим в Україні сайтом для пошуку роботи і працівників Work.ua.

Новий ринок праці: що кажуть цифри
За даними дослідження СУП, третина власників бізнесу (переважно мікро-), заявляють про падіння доходів на 90-100% з початку карантину. Ці ж підприємці звільнили до 50% штату співробітників.
Власники малого і середнього бізнесу кажуть про зменшення доходів на 25-50% в порівнянні з докарантінним періодом і вже звільнили від 10 до 25% працівників.
Втрати доходів великих підприємств становлять 10-25%, там прогнозується скорочення штату на 25% до кінця обмежувальних заходів.

Фахівці більшості професій поки змушені сидіти без роботи. А ось кур’єри зараз на піку популярності: компанії шукають їх у два рази активніше, ніж п’ять тижнів тому. Про це повідомляють HR-експерти сайту пошуку роботи rabota.ua.


Також під час карантину неабиякий попит серед хедхантерів з’явився на операторів та касирів на АЗС. Доля нових вакансій зросла на 49%. Не менше уваги зараз отримують кандидати на роботу в великих та мережевих магазинах — касири (+59%), мерчендайзери (+47%), робітники складу (+36%), менеджери з продажу продуктів харчування (+21%). 


Цікаво, що на відміну від загальної ситуації у світі, доля IT-вакансій в Україні під час карантину збільшилася майже на третину. Схоже, що українські програмісти більше зацікавилися вітчизняним ринком праці.


Які фахівці будуть затребувані після карантину? Попит зросте на креативних фахівців, які зможуть створювати cost-effective (співвідношення витрат та ефективності) комунікації. А ще, не менша необхідність буде у репетиторах — як для дорослих, так і для дітей, чия освіта сильно страждає зараз через онлайн навчання. Ну і звичайно усі спеціалісти, які допоможуть бізнесу зробити новий ривок та запропонують нестандартні рішення: фінансисти, менеджери з персоналу та рекрутери, бізнес-аналітики, бізнес-девелопмент менеджери, тощо.

 
bottom of page