top of page

Реалії транспортної галузі

Які зміни відбулися в транспортній сфері за період карантину, зокрема, як змінился показники зайнятості та обсяги вантажоперевезень?

 
Реалії транспортної галузі

Автомобільні вантажні перевезення


Близько 30% внутрішніх вантажоперевезень знаходиться в тіні – поза зоною офіційного оподаткування. Оскільки в цьому сегменті дуже багато самозайнятих працівників, ФОПів, то тут складно прорахувати або спрогнозувати зростання безробіття.


Водночас за обсягами перевезень очікуються зменшення. Так, міжнародні перевезення скоротяться на 30–40% через карантинні обмеження і падіння промислового виробництва.


Внутрішні перевезення очікує падіння на 15–20% від загального обсягу вантажоперевезень. За підсумками року загальне падіння вантажоперевезень складе близько 10–15%. Тут підтримку автотранспорту становитимуть обсяги, які були перенесені із залізниці.


У цілому автоперевізники недоотримають близько 3,8–4 млрд грн.


Залізничні вантажні перевезення


Падіння обсягів перевезення вантажів АТ «Укрзалізниця» в першому півріччі 2020 року може скласти 5–7%, або близько 10 млн тонн вантажу. За підсумками першого півріччя 2020 року АТ УЗ орієнтовно перевезе 146 млн тонн. У 2019 році за аналогічний період «Укрзалізниця» перевезла 156,8 млн т.


Найбільше падіння вантажоперевезення очікується в першому півріччі 2020 року за наступними вантажами:

  • кам'яне вугілля (20%) – 3,5–4 млн тонн;

  • кокс (15%) – 0,33 млн тонн;

  • нафтопродукти (5%) – 0,05 млн тонн;

  • цемент (5%) – 0,05 млн тонн;

  • вантажі 2-го і 3-го тарифного класу.

У грошовому вираженні АТ «Укрзалізниця» за вказаний період недоотримає близько 3–3,5 млрд грн.  Динаміка другого півріччя поки не зрозуміла.


Сценарій розвитку ситуації залежатиме від:

  • тривалості карантинних заходів в Україні, їх жорсткості;

  • світової кон'юнктури на сировинні товари з України (зерно, руда, метал);

  • стану промислового виробництва в Україні;

  • від періоду відновлення світової економіки;

  • дій АТ УЗ щодо забезпечення безперебійного перевезення вантажів

Авіація


Найбільш потерпілий від карантинних заходів вид транспорту. За попередніми розрахунками, авіаперевезення зменшаться на 40%.


У 2019 році загальний розмір авіаперевезень склав близько 24 млн осіб. У 2020 році, згідно з оптимістичними прогнозами, це буде 14–15 млн осіб при відновленні перельотів у червні – липні 2020 року.


При цьому «Аерорух» фіксує майже повну зупинку авіатрафіку над нашою країною (падіння 97%).


Втрати галузі складуть близько 10–15 млрд грн.


Річковий транспорт


За підсумками року цей напрям покаже приріст. У 2019-му обсяг вантажів, перевезених водним транспортом, склав близько 12 млн тонн вантажів. Цьогоріч планується близько 13,5–14 млн тонн (або плюс 10–15%), за рахунок аграрних і будівельних вантажів. При цьому в 2020 році вперше аграрні вантажі можуть перевищити обсяги будівельних вантажів у структурі перевезень.

 
bottom of page