top of page

Найпопулярніші спеціальності: вступники VS роботодавці

Вибір майбутньої спеціальності – це відповідальний крок, адже він так чи інакше вплине на майбутнє людини. Дуже імовірно, що він визначить швидкість працевлаштування та рівень стартової зарплати. Які спеціальності найпопулярніші серед випускників шкіл, а які – найбільш затребувані на ринку праці? VoxUkraine проаналізував понад 822 тис. оголошень про вакансії та порівняв їх зі статистикою вступних кампаній 2018 та 2019 років.

 
Найпопулярніші спеціальності: вступники VS роботодавці

Молодим людям досить важко знайти роботу. Безробіття серед молоді віком 15-24 роки в Україні протягом останніх 5 років становило в середньому 19.5%, у той час як загальний показник для всього населення віком 15-70 років в середньому тримався на рівні 9%. Частково це може пояснюватись неспівпадінням між потребами ринку у певних спеціалістах та тими напрямами навчання, які обирають більшість абітурієнтів.


Для дослідження відібрали топ-5 спеціальностей, на які найбільше подавалися студенти у 2018 та 2019 роках, та порівняли їх з топ-5 вакансій за кількістю оголошень на сайті Jooble. Вони перетинаються у 3 позиціях, тому на графіку далі - топ-7 вакансій обох напрямків. 

Вподобання студентів та запит роботодавців не сильно відрізняються. Протягом 2018-2019 років напрямки «Управління та адміністрування» та «Інформаційні технології» лідирували як за вподобаннями абітурієнтів, так і за запитом від роботодавців

Суттєва відмінність між вподобаннями студентів та очікуваннями роботодавців існує стосовно третьої позиції в обох рейтингах. У той час як на ринку праці не вистачає спеціалістів з охорони здоров’я (9% кількості вакансій), студенти надають перевагу «Гуманітарним наукам»


Основні вимоги роботодавців


Обрані спеціальності сильно відрізняються за функціоналом, тому спільні вимоги у них стосуються так званих soft skills. Це навички взаємодії, роботи в команді та комунікабельності. Тобто вони стосуються функціональної грамотності, яка включає комунікативні, соціальні навички людини, а також «вміння розуміти, оцінювати, використовувати і взаємодіяти з письмовими текстами, аби приймати участь у суспільному житті, досягати своїх цілей і розвивати свої знання і потенціал». В оголошеннях про вакансії серед таких навичок найчастіше згадують комунікабельність. 


У вимогах до вакансій однієї з найпопулярніших сфер «Управління та адміністрування» комунікаційні навики зустрічаються найчастіше – у 17% оголошень про вакансії. Зокрема від здобувача очікують: 


  • комунікабельність (17% оголошень);

  • відповідальність (13% оголошень);

  • вміння вести переговори (4% оголошень);

  • стресостійкість (4% оголошень). 


Вищу освіту в оголошеннях на управлінські спеціальності зазначають у 30% вакансій. Серед вимог до спеціальних кваліфікаційних навичок вказують 1С (15% оголошень), знання ПК (16% оголошень) та знання англійської мови. 

В оголошеннях про вакансії популярного напряму «ІТ» найбільший перелік конкретних вимог. Вони залежать від внутрішньої спеціалізації, тому виділили найбільш розповсюджені. Серед них:


  • мови програмування (84% оголошень);

  • SQL (14% оголошень); 

  • git (13% оголошень); 

  • Linux (9% оголошень). 


Підсумовуючи:


  • Як серед роботодавців, так і серед вступників найпопулярнішими є спеціальності «Управління» та «IT».

  • Для студентів третьою за популярністю є спеціальність «Гуманітарні науки» – на неї у 2019 році подалось 9% абітурієнтів (з іншого боку, така освіта зустрічається в 1.7% оголошень про вакансії). За кількістю оголошень від роботодавців на третій позиції спеціальність «Охорона здоров’я» (8,69% оголошень та 6.7% вступних заяв).

  • Серед вимог до спеціалістів найпопулярніших напрямків окрему увагу приділяють soft skills: комунікативним навичкам, відповідальності та пунктуальності. 

  • Вимоги до технічних навичок, окрім сфери Інформаційних технологій, зазвичай обмежуються впевненим користуванням ПК, знанням MS Office чи 1С. Без досвіду явно готові наймати у 2.7% оголошень.

  • Заробітні плати можуть бути стимулом для вступників хіба що для напряму Інформаційних технологій, адже для решти галузей вони не піднімаються вище середнього значення по країні (втім, зарплати, які публікуються в оголошеннях, можуть бути заниженими).

 
bottom of page