top of page

$15,6 млрд для України від МВФ

Виконавча рада МВФ схвалила чотирирічний пакет фінансування для України на суму 15,6 млрд доларів США, щоб допомогти країні задовольнити нагальні фінансові потреби на тлі війни, що триває. Про це пише Forbes.

 
$15,6 млрд для України від МВФ

«Цей кредит є найбільшим для України з моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року і першим великим пакетом, схваленим МВФ для країни, яка бере участь в активному конфлікті», – пише агентство.

Економіст ЦЕС Максим Самойлюк, зазначає, що МВФ не мала відповідних процедур для фінансування країн, що знаходяться у подібній до нашої ситуації. Проте, МВФ створив нову політику, в рамках якої зробив можливим надання більшого фінансування для країн із нестабільним положенням внаслідок зовнішніх чинників, одним з яких є повномасштабне вторгнення.


Програма кредитування Фонду для України розділена на дві фази:

  • Перша, яка триватиме впродовж 2023–2024 років та буде спрямована на зміцнення макроекономічної стійкості України в умовах війни;

  • Друга, яка передбачає масштабні реформи для сприяння відновленню країни та розвитку економіки.

Варто зазначити, що МВФ розглядає декілька сценаріїв розвитку української економіки, однак, що не дивно, найбільшу увагу приділяє песимістичному сценарію — через значну воєнну невизначеність, у якій перебуває наша країна. Це робить програму МВФ більш стійкою до ризиків.


Відтак, у 2023 році Україна має отримати $4,5 млрд від МВФ, $2,7 млрд з яких уже надійшли. Надалі програма дозволить мобілізувати фінансування від інших міжнародних партнерів та організацій – йдеться про $115 млрд у наступні чотири роки, зазначає видання.


Варто розуміти, що МВФ надає підтримку Україні за умов, що український уряд виконає певні взяті на себе зобов’язання, які стосуватимуться реформ та заходів державного управління.


Усього в поточній програмі прописано 19 структурних маяків із різних галузей:

Фіскальна політика

Соціальна політика і тарифи

Монетарна політика та банки

 

Джерело: Forbes




bottom of page