top of page

Що таке Agile та з чим його їсти

Термін Agile став надзвичайно популярним в останні роки. Організації, які почали вправно використовувати Agile-методологію, змогли покращити статистику ефективності ведення проектів. Впровадження Agile може принести численні переваги, але для цього потрібні певні зусилля та знання.

 
Що таке Agile та з чим його їсти

Що ж таке Agile? У перекладі з англійської Аgile – це «гнучкий, спритний, швидкий». Але це не методи управління проектами, як багато хто звик думати, а саме набір цілей та принципів того, як власне необхідно реалізовувати ці проекти.


Звідки пішов Agile? При попередньому використанні Agile виключно у сфері створення програмного забезпечення (ПЗ), його визначення звучало як «процес реорганізації та становлення цільової культури для вдалого створення ПЗ». Поступово Agile почав виходити за ці рамки та розповсюджуватися на всі галузі виробництва. Становлення переходу Agile від використання лише в IT до широко вжитку у будь-яких галузях та бізнесах активно припало на останні 5 років. Але у декого цей підхід і досі асоціюється з IT.


11-13 лютого 2001 року, 17 незалежних експертів у різних практиках програмування у штаті Юта, США сфорували Agile-маніфест (Agile Manifesto), куди увійшли 12 принципів і чотири цінності цієї системи:


  1. Найвищим пріоритетом – є задоволення потреб замовника, завдяки регулярній і своєчасній поставці цінного програмного забезпечення.

  2. Зміна вимог вітається, навіть на пізніх стадіях розробки. Agile-процеси дозволяють використовувати зміни для забезпечення замовнику конкурентної переваги.

  3. Працюючий продукт слід випускати якомога частіше, з періодичністю від кількох тижнів до кількох місяців.

  4. Протягом всього проекту розробники і представники бізнесу повинні щодня працювати разом.

  5. Над проектом повинні працювати мотивовані професіонали. Щоб робота була зроблена, створіть умови, забезпечте підтримку і повністю довіртеся їм.

  6. Безпосереднє спілкування є найбільш практичним і ефективним способом обміну інформацією як з самою командою, так і всередині команди.

  7. Працюючий продукт - основний показник прогресу.

  8. Інвестори, розробники і користувачі повинні мати можливість підтримувати один і той же ритм постійно. Agile допомагає налагодити такий стійкий процес розробки.

  9. Постійна увага до технічної досконалості і якості проектування підвищує гнучкість проекту.

  10. Простота - мистецтво мінімізації зайвого клопоту - вкрай необхідна.

  11. Найкращі вимоги, архітектурні та технічні рішення народжуються у самоорганізованих команд.

  12. Команда повинна систематично аналізувати можливі способи поліпшення ефективності і відповідно коригувати стиль своєї роботи.


Принципи та правила, включені в Маніфест, заклали основу для розробки гнучких методологій, які на сьогодні використовуються не лише при розробці програмного забезпечення.


Agile може застосовуватися практично скрізь:

  • в управлінні проектами;

  • в управлінні командою;

  • в менеджменті;

  • у звичайному бізнесі, тощо.

У ході дослідження компаній, які займають перші сходинки на ринку інновацій у певних сегментах, науковці дійшли висновку, що у кожній з них був реалізований командно-орієнтований підхід. Серед цих компаній слід виділити Xerox, Honda, Canon.

У Google, Toyota, Amazon також користуються методологією Scrum. Цей підхід дозволяє прискорювати випуск продукту, при цьому не завжди зберігаючи якість, але обмежуючи принципи бюрократії та жорсткого контролю.

Scrum – це методологія (фреймворк) управління проектами з певним і обов'язковим до виконання зводом правил.


Scrum-команди формуються виключно з різнопланових фахівців для вирішення будь-якої задачі проекту. Основа методології планування в Scrum складається з коротких ітерацій-спринтів по 1-2 тижні. Перед початком кожної ітерації команда формує список частин функціоналу, які повинні бути розроблені протягом спринту. На відміну від інших методологій, в Scrum є ролі, ритуали і так звані артефакти (про які розповімо згодом).


Деякі цінності Agile можна застосовувати і в індивідуальній роботі. Зокрема, забезпечити регулярність виконання проектів, оцінку поставлених на майбутнє задач, аналіз якості виконаної роботи. Але проголошення Agile-маніфесту лише систематизувало та дало назву усім цим логічним та послідовним діям, які очевидні і для ефективної команди, і для продуктивної людини.

 

Центр бізнес-технологій ТОТ спільно з досвідченими експертами з Польщі, компанією OMEC, стартує тренінг «AgilePM® and AgileBA® Foudation», акредитований провідним міжнародним інститутом APMG. Після тренінгу буде можливість здати екзамени й за їх результатами отримати міжнародний сертифікат.

Формат даного тренінгу абсолютно унікальний для нашого ринку. Традиційно, екзамени проводяться англійською, проте саме навчання тренер вестиме російською мовою, з перекладом термінології та усіх основних положень. Тож вам достатньо володіти англійською на середньому рівні, щоб успішно приєднатися до навчання та сертифікації.

Детальна інформація щодо події за посиланням.

Здобувайте нові знання, підкріплюйте їх міжнародними сертифікатами та приєднуйтесь до спільноти професіоналів Agile – найкращих керівників проектів і команд, які реалізовують грандіозні проекти й створюють реальну цінність для компаній і споживачів!

bottom of page