top of page

Перспективи фондового ринку Китаю

Фондовий ринок Китаю в липні залучив понад 2,4 млн нових інвесторів, які відкрили рахунки для торгівлі акціями на біржах Шанхая і Шеньчженя. За даними компанії China Securities Depository and Clearing Corporation Limited (CSDC), цей показник виріс на 56,6% в порівнянні з червнем, що є рекордним місячним максимумом з 2018 року.

 
Перспективи фондового ринку Китаю

Китай проходить коронакризу з мінімальними втратами і експерти називають його одним з переможців нинішньої ситуації. Економіка Піднебесної повернулась до росту вже у другому кварталі цього року: ВВП виросло на 3,2% (рік до року), оговтавшись від рекордних втрат першого кварталу в 6,8%.


За підсумками року, прогнозують експерти, ріст ВВП країни становитиме близько 4%. Основним драйвером росту стало промислове виробництво, яке за підсумками кварталу зросло на 4,8%.


Оптимізм щодо фондового ринку Китаю спостерігався останнє десятиліття, що цілком зрозуміло: середній клас зміцнюється, споживання зростає, і все більша кількість жителів отримує доступ до мобільних технологій. Це лише деякі з драйверів, які, як очікується, стимулюватимуть доходи китайських компаній. 


Китай і Україна


Китайська товарна біржа Bohai Commodity Exchange (BOCE, Гонконг) придбала пакет акцій АТ "Фондова біржа ПФТС" в розмірі 49,9% статутного капіталу. При цьому компанії Primeview LTD (8,5%, Беліз), Dakal LTD (9,37%, Беліз), Crookston Limited (9,06%, Беліз) і Boline LTD (9,21%, Маршаллові острова), бенефіціари яких невідомі, вийшли зі складу власників біржі ПФТС.


Нагадуємо, що у грудні 2018 року Антимонопольний комітет України дозволив китайської товарній біржі Bohai Commodity Exchange Co., Ltd (BOCE) купити більше 25% акцій фондової біржі ПФТС.

bottom of page