top of page

Ефективні складські технології Skoda Auto

Чеський автоконцепт Skoda Auto вкладає значні інвестиції у розвиток складських технологій. Досвід запровадження інновацій компанії показує, що IT-рішення — не модний тренд, а шлях до покращення процесів.

Які рішення для роботи зі складськими операціями на складі запроваджує Skoda Auto, та яких успіхів досягла компанія після впровадження технологічних рішень?

 
Ефективні складські технології Skoda Auto

Наповнити контейнер - як зіграти в тетріс


Щодня співробітники складу Skoda Auto наповнюють 40-футовий морський контейнер запасними деталями для заводу. Це схоже на гру Тетріс. гравець крутить блоки з фігурами і розміщує їх на полі так, щоб повністю заповнити горизонтальний ряд - деталі повинні ідеально лягати одна на одну. Тож якщо не оптимізувати простір у контейнері, кількість завантажень зростає.


Щоб знизити ризики, відділ логістики та інформаційних технологій Skoda Auto розробив програму OPTIKON на основі штучного інтелекту. Алгоритми розраховують, які палети потрібно розмістити у контейнері та вибирають оптимальну послідовність. Програма працює з близько 400 типами палет. Крім того, алгоритм опрацьовує дані для ефективного розподілу ваги вантажів усередині контейнера, що також є не менш корисним.

“Цей додаток на основі штучного інтелекту – величезний крок до діджиталізації логістики та інших процесів компанії. Проект OPTIKON спростив роботу працівників складу запчастин, а також зменшив витрати на транспортування. Крім того, оскільки зараз ми відправляємо лише повні контейнери, викиди СО2 скоротилися. Впровадження OPTIKON позитивно вплинуло на розвиток нашої стратегії “Зеленого майбутнього”, - зазначив Девід Стрнад, керівник відділу логістики Skoda Auto.

Назва програми походить від двох чеських слів - "OPTImisation" і "KONtejner" і як розповідають у Skoda Auto, завдяки впровадженню OPTIKON лише за першу половину 2020 року вони скоротили кількість контейнерів на 151 одиницю, а викиди CO2 під час транспортування – на 80 тонн. І це реальна статистика.


Роботи-маніпулятори, що завжди у потрібний час та у потрібному місці


На заводі в чеському місті Квасін Skoda Auto ставить на автомобілі стартерні акумулятори, тож автомобільний концерн оптимізував цей процес.


Компанія розробила роботів-маніпуляторів, які доставляють батареї на лінію збирання в оптимальній послідовності. Коли акумулятори привозять на склад, електронні помічники сканують деталі, ставлять їх на візок та везуть до місця призначення. Деталь ставлять на конвеєр у чітко визначеному порядку, тому збирати автомобілі стає простіше. Крім того, таке рішення підвищує рівень безпеки працівників на робочому місці.


Також роботи можуть аналізувати запас деталей на заводі - вони сортують порожні упаковки та палети і замовляють нові акумулятори. Для переміщення точками, маніпулятори використовують систему позиціонування. Роботи використовують сенсори, щоб відстежувати перешкоди на шляху та не врізатися у співробітників.


Компанія Skoda Auto почала використовувати роботи-маніпулятори з літа 2020 року, але вже планує впровадити таке рішення і на інших заводах, де потрібна чітка послідовність дій. Крім того, автоконцерн хоче запатентувати нові напрацювання. Використання роботів обійшлося компанії 450 тисяч євро.


Безпека понад усе


Skoda Auto тестує ще одну інновацію на складах у Квасінах. Вона покликана зробити робочі місця працівників компанії ще більш безпечними.


Навантажувачі вилок на підприємствах обладнали сенсорами, які постійно аналізують рух. Система відстежує відстань до інших автомобілів, працівників складу та роботів. Якщо об'єкт наближається, вилковий навантажувач автоматично знижує швидкість руху або повністю зупиняється.


Крім того, кожному працівнику видають спеціальний браслет, в який також вбудовані детектори. Вони працюють за принципом системи у навантажувачах. Коли до співробітника наближається автомобіль або робот, браслет починає вібрувати, попереджаючи про ймовірну небезпеку. Щоб звернути увагу персоналу, на навантажувачі також встановили світлодіоди, які загоряються за дуже маленької відстані від об'єкта.


Навіть за умов пандемії автомобільний концерн доставляє понад 25 тисяч оригінальних деталей у всьому світі. Приклад компанії показує, що впровадження технологічних рішень та автоматизація на складах дозволяє ефективно керувати всіма ланцюгами постачання. Це веде до зниження витрат на логістику та постачання, підвищує ефективність робіт та робить робочі місця більш комфортними для співробітників.

 

Джерело: WareTeka

 
Мрієте вдосконалити Ваші складські процеси та оптимізувати витрати у складській логістиці?

29 листопа стартує онлайн-курс

Тривалість курсу 4 дні (16 годин). Після закінчення навчання кожен учасник отримає іменний сертифікат!

Бонуси навчальної програми:
- розв’язки завдань
- перелік літератури зі складської логістики
- приклади опису бізнес-процесу складської логістики
- приклади стандартів і регламентів складської логістики
- приклади бюджету складу
- робочий Excel-файл «Розрахунок складу підприємства», призначений для розрахунку основних зон складу
- консалтинговий супровід протягом двох тижнів після закінчення тренінгу.

Не відкладайте знання на потім - реєструйтеся вже зараз!
bottom of page