top of page

Ринок логістичних послуг України: тренди та можливості

Логістика як галузь має величезний потенціал та перспективи. Говорячи про світовий логістичний ринок, до 2024 року його обсяг складе 236 мільярдів доларів. До логістики можна віднести усі види діяльності в ланцюжку постачання. А саме: транспорт, обслуговування клієнтів, управління запасами, потік інформації і обробка замовлень, складування, обробку матеріалів, упаковування, технічне обслуговування.

 

Світові тенденції


За прогнозами, до 2024 року світовий ринок логістичних послуг буде щорічно зростати з CAGR 7,5% в грошовому вираженні і 6% в кількісному.


CAGR (Compound Annnual Growth Rate) – термін, який означає середньорічний темп зростання з урахуванням складного відсотка. Тобто, якщо CAGR виторгу компанії буде протягом 3-х років дорівнювати 30%, це означає, що кожен рік виторг буде зростати + 30% в порівнянні з попереднім роком.

Той факт, що зростання буде більш активним в грошовому вираженні, свідчить про те, що вартість логістичних послуг буде збільшуватися.

Основний драйвер якісного розвитку світового логістичного ринку – інвестиції в технологічні інновації. Йдеться про автоматизоване вантажно-розвантажувальне обладнання, причепи, GPS, програмне забезпечення для управління складом, тощо. А також про інші технології, які допомагають компаніям більш ефективно управляти бізнесом логістичних послуг.

Ключові гравці на світовому ринку логістичних послуг – це переважно американські компанії (дані станом на 2019 рік):

  1. XPO Logistics Inc

  2. UPS Supply Chain Solutions

  3. DHL Supply Chain

  4. J.B. Hunt Transport Services

  5. C.H. Robinson Worldwide


Світові тренди розвитку логістики


  • Blockchain. Зараз проводиться випробування цієї технології на ринку вантажоперевезень. IT-компанія, яка надає таке рішення – це IBM. Вона випробовує його на компанії Maersk і інших контрагентів. Уже третій рік йдуть випробування системи моніторингу логістичних замовлень.

  • 3D-візуалізація. Це програма, що дозволяє показати правильні методики складування вантажів в транспортних засобах. Можна побачити, як краще і з максимальною завантаженістю ТЗ покласти вантаж.

  • Роботи і дрони. Багато компаній проводили випробування з доставлення піци кінцевим споживачам за допомогою роботів. Парламент Естонії навіть прийняв законопроєкт, який регулює рух роботів на вулиці.

  • Безпілотний транспорт і електротранспорт. Вантажівка Tesla Semi Truck, яка з’явиться в 2020 році, – це буде електро вантажівка з функцією безпілотного водія. Інші компанії, такі як BMW, Mercedes, також в даний час проводять випробування даної функції.

  • 3D друк на 3D принтері. Чому він вплине на ринок логістики? Тому що для багатьох товарів відпаде необхідність транспортування, можна буде пересилати 3D модель поштою і видруковувати ці товари у себе вдома.


Логістичний ринок України


Яке ж місце займає Україна в цьому глобальному ринку логістичних послуг? Якщо застосувати розрахунковий метод і співвіднести обсяг перевезень в кількісному вираженні в Україні зі світовими показниками, то можна зробити висновок, що частка нашої країни на світовому логістичному ринку не перевищує одного відсотка.


Ринок логістики України включає декілька напрямків вантажоперевезень: залізничні, водні, автомобільні, авіаційні. Попри те, що більша частина вантажів поки що відправляється залізницею, кількість таких перевезень постійно зменшується. Водночас частка автотранспорту зростає.


Дивлячись на попередні роки, зростання автомобільних перевезень в 2016 склав + 13,3%, а в 2017: + 4% в кількісному вираженні. Обсяги перевезень вантажів по повітрю поки що незначні, водний транспорт в країні практично не розвинений.


Виросли в країні і обсяги перевезень вантажів по повітрю, хоча в цілому на авіацію припало менш як 0,5% від всіх відправлень. З них 75% обороту в грошовому вираженні – це вантажі, перевезені авіалініями “Антонов”. На другому місці за обсягами перевезень – компанія “Урга”, на третьому – “Кавок ейр”. Також потрібно відзначити, що авіаперевезення більше орієнтовані на зовнішній ринок.


Водний транспорт в Україні практично не розвинений. Законопроєкт про внутрішній водний транспорт є одним із пріоритетних на сьогодні в транспортній галузі. Він визначений як невідкладним президентом України.


Законопроєктом пропонується визначити правові, економічні та організаційні засади діяльності внутрішнього водного транспорту, зокрема:

  • питання державного регулювання у сфері внутрішнього водного транспорту;

  • функціонування та розвитку внутрішнього водного транспорту, його інфраструктури;

  • перевезення вантажів та пасажирів, судноплавства на внутрішніх водних шляхах та його безпеки;

  • майна, що затонуло на внутрішніх водних шляхах;

  • відповідальності судновласників за порушення законодавства про внутрішній водний транспорт тощо.

Ще один перспективний напрям розвитку логістичного ринку – поштова логістика. Говорячи про головних гравців на ринку поштової логістики, слід зазначити, що вперше на зміну лідера минулих років – “Укрпошті” – прийшла “Нова пошта”.


Додатковим важливим фактором для підвищення попиту на логістичні послуги став розвиток e-commerce. Якщо подивитися на топ-10 країн з найвищими темпами розвитку роздрібної онлайн-торгівлі, то можна відзначити, що в їх число входить і Україна з обсягом продажів 5,6 млрд доларів (дані за 2017 рік).


У цілому, прогноз розвитку логістичного ринку України залишається позитивним. Найбільш перспективними є авто- і авіаперевезення (міжнародний тренд), також зможуть повернутися до зростання залізничні перевезення – в разі стабілізації і розвитку промислового виробництва в країні. Своєю чергою, водний транспорт значно збільшить потенціал для розвитку в разі прийняття нових правил гри (законопроєкт, розвиток інфраструктури, ін.).


Для вдосконалення знань у сфері закупівельної, складської та транспортної логістики запрошуємо Вас на модульний курс "Логістика", який проведе провідний бізнес-тренер нашого Центру - Ольга Пестрецова-Блоцька:

 
bottom of page