top of page

Ринок туристичних послуг України: маршрут "Метеорити Закарпаття"

Ми раді повідомити про запуск нової рубрики у нашому блозі під назвою "Ринок туристичних послуг України"!

Що очікувати у новій рубриці? Тренди та прогнози, аналіз ринку, огляди популярних туристичних маршрутів і не тільки.

Чому це важливо? Туристична індустрія постраждала чи не найбільше від початку повномасштабного вторгнення. Підтримка цього сектора допомагає зберегти економічну стабільність, підтримувати та популяризувати культурну спадщину країни. А ще, подорожі та відпочинок допомагають людям зменшити стрес, знайти емоційне відновлення та зберегти позитивний настрій, що є вкрай необхідним під час військових дій.

Ринок логістичних послуг України: Туристичний маршрут "Метеорити Закарпаття"

На території України зареєстровано падіння 43 метеоритів – залізних і кам`яних. Серед українських зразків переважають кам'яні метеорити — 39 екземплярів. Знайдено також 4 залізні. Найбільший з них, що дістав величну назву "Княгиня", приземлився у 9 червня 1866 році в Закарпатті, о 17.00.


Місце падіння – широта: 48o54.000 N, довгота: 22o24.000 E


Після його падіння було зібрано близько тисячі частин загальною масою майже у пів тонни кілограмів, які розійшлися по багатьох, головним чином, закордонних музеях. Найбільша частина (близько 286 кг) метеориту було знайдено в урочищі «Чорні Млаки». Головна маса зберігається у Віденському музеї природничої історії.


Ринок логістичних послуг України: Туристичний маршрут "Метеорити Закарпаття"

Для дослідження цього явища адміністрацією Ужанського комітату 2 липня 1866 року було створено спеціальну комісію, з метою зібрати та вивчити осколки метеориту. Через 10 днів, 12 липня 1866 року, на місце падіння метеорита приїхала наукова експедиція з Відня та Будапешта, яка провела детальне обстеження на території розміром 2 х 0,75 милі. За результатами експедиції були знайдені ще 72 уламки загальною вагою 100,5 фунтів (приблизно 46,7 кг).


До речі, Закарпатською телекомпанією «М-Студіо» було знято документальний фільм про метеорити краю і, зокрема, про метеорит Княгиня. Пошук уламків триває досі, про недавню знахідку свідчить лот на інтернет-аукціоні жителя м. Берегова — шматок вагою 164 грами, ціною в 4500 доларів.


Як добратися до урочища Чорні Млаки? Можна йти двома маршрутами – з с. Княгиня, або з с. Стужиця. Останній трохи коротший – всього 5 км пішки в один бік.

Біля мосту у с. Стужиці – початок маршруту. Далі слід йти уздовж річки Стужичанки в урочище Підзвоний, дорогою через поле до лісу. На узліссі, за джерелом, стежка ухиляється вправо і веде до урочища Папоротні. Довкола – віковічні букові ліси. Урочищем треба пройти близько 1.5 км до ще одного джерела. За ним вправо стежка веде до урочища Чорні Млаки. Відповідно до погодних умов та фізичної підготовки, прогулянка зі Стужиці до Чорних Млак може тривати від 3 до 5 годин. Загальна протяжність маршруту складає близько 10 км.

 

Джерело: Федір Шандор



Comments


bottom of page