top of page

Як підтримка стартапів організована в інших країнах та які можливості в Україні?

Український фонд стартапів (УФС) на початку вересня провів десятий пітч, за підсумками якого було вирішено профінансувати два проєкти на загальну суму $100 000. Проте, це лише два стартапи, які отримають фінансування, з тих, хто має перспективи і може розвиватись. Решта тих, хто не отримає підримки, – підуть шукати її в інших інкубаторах. Крім того, за відсутності належних можливостей в Україні підприємці можуть шукати її за кородоном. Що може зробити держава для своїх підприємців, які українські інкубатори та акселератори готові співпрацювати з новими ідеями і як підтримують своїх стартаперів інші країни?

 
Як підтримка стартапів організована в інших країнах та які можливості в Україні?

Ізраїль


Ізраїль переживав економічну кризу ще із становлення незалежності, проте ситуація сильно змінилася, відколи держава взяла курс на розвиток інноваційних підприємств: ще з 1993 року була запущена державна програма підтримки стартапів з бюджетом у $100 млн.


Уряд стимулював створення спільних фондів із відомими міжнародними венчурними компаніями та дофінансовував майже 40% їхніх інвестицій у місцеві стартапи. Було ліквідовано подвійне оподаткування та спрощено багато інших бюрократичних перепон для інвесторів. У 2016 році було створено окреме Міністерство інновацій (Innovation Authority) та запущено десятки різних програм підтримки технологічних стартапів, молодих підприємців та R&D, зокрема й в університетах. Міністерство підтримує нові стартапи та технології, як прямими грантовими інвестиціями, так і через галузеві інкубатори, що фінансуються державою.


Тільки 2017 року річний бюджет програм підтримки стартапів в Ізраїлі склав $400 млн. З 2500 нових стартапів, які подали заявку на фінансування від міністерства, 1800 отримали такі гранти – це дуже високий рівень підтримки з боку держави.     

Крім того, в Ізраїлі станом на 2020 рік налічується 356 акселераторів, за останні три роки їхня кількість збільшилася більше ніж вдвічі! Це при тому, що в країні всього 8 млн населення, що можна порівняти по кількості людей з Києвом, наприклад. Не дивно, що країна міцно закріпила й утримує титул «нації стартапів». До того ж за останні 30 років ВВП Ізраїлю зросло в 15,5 раза.


Сінгапур


Ще один приклад розвинутої екосистеми, яку дуже сильно підтримує держава, – Сінгапур. В 2016 році була створена урядова організація SGInnovate та програма Startup SG, завдання яких – підтримка технологічних компаній, стартапів та інноваційної екосистеми. Держава є загальним коннектором в екосистемі та ключовим гравцем на кожному її рівні: фінансує проведення різних хакатонів та конкурсів стартап-ідей, надає пільгові умови для інкубаторів, виступає пусковим клієнтом для корпоративних акселераторів, інвестує десятки мільйонів доларів у молоді технологічні стартапи. 

    

У період коронакризи в країні перспективним стартапам буде надана менторська допомога та підтримка в отриманні кредитів. На стимулювання приватних інвестицій було виділено загально $285 млн, що допоможе ліквідувати дефіцит фінансування стартапів в умовах пандемії, який може призвести до втрати робочих місць і перспективних компаній.


Усі ці заходи держава впроваджує, щоб зберегти інноваційну екосистему з мінімальними втратами. Крім того, Валютно-фінансове управління Сінгапуру, банки та фінансові компанії запровадили низку заходів для допомоги фізичним особам, малим і середнім підприємствам обслуговувати свої кредити та сплачувати страхове покриття. А програма підтримки стартапів Startup SG Equity отримала додаткові $300 млн фінансування від держави.


Така підтримка забезпечить інвестиції в акціонерний капітал для технологічних стартапів з сильним потенціалом масштабування на глобальний ринок. Цього року держава збільшить підтримку високотехнологічних стартапів у фармакологічних галузях, медтехнологіях, передовому виробництві та агро й харчовому виробництві.


Естонія


А от Естонія була готова впоратися з тим, як пандемія змінить все, адже її економіка пов'язана з технологіями, а уряд є цифровим. Найвідомішою реакцією «родом з Естонії» на коронавірус було рішення «хакнути» кризу за допомогою прогресивних ідей на серії хакатонів. Також однією з таких антикризових ініціатив з Естонії стала спільна із Сінгапуром та Європейською комісією безкоштовна 100-годинна акселераційна програма для стартапів Salto Growth Camp: EMERGEncy. Як наставники до програми доєдналися президент Естонії Керсті Кальюлайд, засновники компаній Bolt, Skype, Pipedrive, Veriff, Testlio, Lift99 та інших естонських стартапів із високими темпами зростання й масштабування.


Керівник Startup Estonia Мааріка Труу каже, що сектор стартапів зараз у хорошому стані, враховуючи нинішню кризу, а більшість стартапів заявляють, що мають хороші перспективи вижити протягом наступних декількох місяців.


Як щодо України?


В Україні останнім часом також було зроблено деякі кроки з боку держави для підтримки екосистеми. Зокрема, у грудні минулого року уряд запустив Український фонд стартапів з бюджетом 400 млн грн на грантову підтримку молодих українських стартапів. Це дуже важливий і суттєвий крок для стимулювання екосистеми. У 2020 році фонд розпочав прийом заявок на фінансування і за перші декілька місяців було отримано більш ніж 2000 заявок. Станом на серпень вже профінансовано 43 стартапи на суму понад 40 млн грн.


Крім того, впроваджуються декілька галузевих програм підтримки, грантів для малого та середнього бізнесу, тренінгів та кемпів для молодих підприємців і стартапів. Спільно з урядом такі ініціативи підтримують донорські організації, зокрема Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України». Зі спалахом коронавірусу в Україні було організовано декілька хакатонів та програм підтримки стартапів та малого бізнесу. Ми в YEP створили платформу антикризових рішень AC Lab21, Мінцифра організувала конкурс ІТ-проєктів #HackCorona з призовим фондом у 4 млн грн, CASERS проводили хакатон Fix the Сrisis.


Загалом українська стартап-екосистема почала якісно розвиватися протягом останніх двох-трьох років, завдяки хорошим передумовам. Це набирає обертів і стає більш популярним. Проте державі варто включитися і вливати значно більше інвестицій у розвиток екосистеми  для дійсно потужного прориву. 

 

Джерело - Mind

bottom of page