top of page

Ситуація з ринком праці під час війни

Вплив війни на різні галузі економіки та повсякденне життя українців є очевидним. Повномасштабне вторгнення призвело до того, що ринок праці майже завмер. Дані опитувань у березні 2022 року вказують на те, що половина українців, які до повномасштабного вторгнення були працевлаштовані, втратили роботу, зокрема через руйнування підприємств чи зниження обсягу їхньої діяльності.

 
 Ситуація з ринком праці під час війни

«Вокс Україна» за підтримки The National Endowment for Democracy, провели міжнародну конференцію «Відбудова України: про людей і для людей». Спікери заходу ділилися своїми думками про те, яка ситуація з ринком праці на сьогодні та які зміни прогнозуються.


Серед спікерів — Володимир Глащенков, керівник, юридична компанія HD Partners; голова Наглядової ради, «Молокія», поділився й своїм баченням.


На думку Володимира, у 2022 році ключовим завданням було дати людям упевненість, що компанії будуть працювати. Адже окрім зарплати дуже важливий емоційний стан колег і відчуття впевненості у майбутньому. У 2023 році великим викликом стала нестача працівників. Кількість вакансій зростала, і це не лише через труднощі в підборі нових працівників — помітним також був й відплив тих, хто працював раніше. Зміни зазнала також й структура працівників: збільшилася частка жінок, переважно через вступ чоловіків до Збройних Сил України. Це ставить перед бізнесом нові виклики, оскільки необхідно переглядати процеси так, щоб жінки могли ефективно їх виконувати, у зв'язку з відсутністю чоловіків.


"Зараз перед бізнесом, на мою думку, стоять три головні задачі. Перша — всупереч усім зовнішнім факторам проводити реорганізацію і міняти бізнес-модель. Тепер для того, щоб конкурувати, потрібно збільшувати свою ефективність, автоматизовувати все, що можна автоматизувати, щоб потреба у людському капіталі стала менша. Друга задача полягає в тому, що разом із потребою у нових інвестиціях виникає потреба піднімати зарплату тим людям, які залишилися в компанії. Третя задача — зрозуміти, як працювати з бронюванням працівників. Бо буває так, що починається проєкт, для якого наймають підрядника. Сьогодні виконувати роботу приїжджає десять людей, на другий день — двоє. Це реальність — немає розуміння кількості людей, на яку можна розраховувати. Щодня має бути готовність вести бізнес-процес інакше, ніж тиждень тому", - Володимир Глащенков.

Ярина Ключковська, директорка з комунікацій, Work.ua розповіла, що ринок праці продовжує стабілізуватися, однак Україна зіштовхується з великими територіальними дисбалансами. Через безпекові ризики бізнес релокувався здебільшого у західні регіони — там можна спостерігати найбільшу пропозицію вакансій. Натомість чим ближче до лінії фронту — тим складніша ситуація на ринку праці. 


Існує проблема, що, з одного боку, бізнес не отримує достатньо відгуків на свої пропозиції роботи, а з іншого — люди активно шукають роботу та скаржаться на безробіття. Це означає, що або в українців вищі очікування стосовно компенсації чи умов праці, і пропоновані умови їх не влаштовують, або їхня кваліфікація відрізняється від тієї, яку потребує роботодавець. Роботодавцям доведеться інвестувати в розвиток і навчання персоналу, так званий reskilling і upskilling, для того, щоб перенаправити людей на ті спеціальності, які їм потрібні.

Варто розуміти, що найближчим часом людей в Україні більше не ставатиме. І якщо рік тому можна було говорити, що роботодавець задавав тон на ринку праці, тепер умови може диктувати шукач роботи. Виняток — лише ІТ-сфера, де на одну вакансію припадає близько 150 відгуків.

 
bottom of page