top of page

Технологічні гіганти перетворили Україну на військову лабораторію штучного інтелекту - Time

Україна знову на обкладинці видання Time. Цього разу на сторінках журналу історія про те, як технологічні гіганти перетворили Україну на військову лабораторію штучного інтелекту.

 
Технологічні гіганти перетворили Україну на військову лабораторію штучного інтелекту - Time

Журналістка видання Віра Бергенгруен поспілкувалася з українськими високопосадовцями, представниками уряду США та СЕО Palantir Алексом Карпом про те, як повномасштабне вторгнення росії вплинуло на розвиток технологій в Україні та чому це унікальне місце для випробувань нових напрацювань для світових техногігантів.

Технологічні гіганти перетворили Україну на військову лабораторію штучного інтелекту - Time

Palantir – найпотаємніший технологічний єдиноріг, розробник штучного інтелекту для аналізу різноманітних даних.

Основні замовники компанії – спецслужби, інвестиційні банки, хедж-фонди. 


Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації України розповідає, що обидві сторони побачили можливості та вирішили об'єднатися для спільної мети. За словами Федорова: "Наша велика місія — зробити Україну світовою науково-дослідною лабораторією".


За півтора року після першої зустрічі Карпа із Зеленським, Palantir включився у повсякденну роботу українського уряду. Продуктами компанії користуються понад півдесятка українських відомств, зокрема Міністерства оборони, економіки та освіти. За словами Карпа, програмне забезпечення Palantir використовує ШІ для аналізу супутникових зображень, даних із відкритих джерел, записів безпілотників.


"Українські посадовці розповіли мені, що використовують аналітику даних компанії для проєктів, які виходять далеко за рамки розвідки поля бою, включаючи збір доказів воєнних злочинів, знешкодження наземних мін, розселення переміщених біженців і викорінення корупції. До того ж, Компанія Palantir настільки хотіла продемонструвати свої можливості, що надала їх Україні безкоштовно.", - Віра Бергенгруен.

Технологічні гіганти перетворили Україну на військову лабораторію штучного інтелекту - Time

І це далеко не єдина технологічна компанія, яка допомагає українській армії. Такі гіганти, як Microsoft, Amazon, Google і Starlink, працюють над захистом України від російських кібератак, переносять важливі урядові дані в хмарні сховища і підтримують зв'язок у країні, виділяючи сотні мільйонів доларів на оборону країни.


Скандально відома американська компанія Clearview AI, що займається розпізнаванням облич, надала свої інструменти понад 1500 українським чиновникам, які використовували їх для ідентифікації понад 230 000 росіян на своїй території, а також українських колабораціоністів.


Співпраця між іноземними технологічними компаніями та ЗСУ стимулює новий вид експериментів у галузі військового ШІ. За словами Федорова, Україна «є найкращим випробувальним полігоном для всіх новітніх технологій, тому що тут ви можете випробувати їх в реальних умовах».


Якщо майбутнє війни проходить бета-тест на полі бою в Україні, результати матимуть глобальні наслідки. У конфліктах, що ведуться за допомогою програмного забезпечення і штучного інтелекту, де все більше військових рішень, ймовірно, буде передано алгоритмам, технологічні компанії матимуть величезну владу як незалежні гравці.


В Україні також створили «ІТ-армію» з 400 000 хакерів-добровольців, щоб допомогти захистити критичну інфраструктуру та протистояти російським кібератакам.


За межами держави є усі ознаки того, що «українська військова лабораторія» допомогла нам стати головним гравцем на світовій арені технологій. На цьогорічному Web Summit український павільйон височів над іншими експонатами. Лише два роки тому присутність була обмежена кутковою будкою. Цього ж разу стенди розмістили 25 українських стартапів, а десятки молодих працівників у жовтих футболках збірної України роздавали рекламні буклети: «Найкращий час для інвестування в Україну — ЗАРАЗ, а не після війни».

 
bottom of page