top of page

Україна у світових рейтингах 2020

Legatum Prosperity Index (LPI) вимірює процвітання в 167 країнах світу, на які припадає 99,4% населення планети. 294 дискретні показники на рівні країн згруповані в 66 елементів, які використовуються для всебічного та цілісного вимірювання поточного стану процвітання та того, як він змінився з 2010 року. Інформацію для LPI збирають із більш ніж 80 різних джерел. Над розробкою дослідження працювало понад 100 науковців та експертів по всьому світу.


Україна у світових рейтингах 2020
 

Legatum Institute, за яким стоїть приватна інвестиційна компанія Legatum, у листопаді повідомив, що Україна посіла 92-е місце в глобальному дослідженні добробуту за 2020 рік.


LPI враховує останні дані, які стають доступними, а не рік, у якому вони збираються: більша частина інформації береться за попередній рік, тому датування дослідження поточним роком є умовним.


Найбільш процвітаючою країною у світі виявилася Данія, за нею йдуть Норвегія та Швейцарія. Північна Америка залишається найбільш процвітаючим регіоном, після неї зазначені Західна та Східна Європа.Загальний показник України – найгірший серед країн Східної Європи, але прогрес за рік сягнув чотирьох позицій. При цьому поліпшення фіксується третій рік поспіль.


За оцінкою Лондонського інституту, ситуація з безпекою в Україні поліпшилася, але це все ще 144 місце. Головна проблема – не лише в збройному протистоянні на Сході: за кількістю жорстоких злочинів країна посідає 115 місце. Оцінки особистої свободи тягне донизу показник толерантності – 147 місце.


За напрямом «державне управління» (верховенство права, ефективність уряду, корупція) Україна за рік поліпшила результат, піднявшись із 80 до 73 позиції. Найбільший показник – за елементом «ефективність уряду» (65 місце).


Напрям «соціальний капітал» показав погіршення з 146 до 147 позиції: країна занурена в недовіру. Показник міжособистісної довіри – 121 місце, інституційна довіра – 162.


Загальна оцінка інвестиційного клімату поліпшилася – з 121 до 119 місця. Загальну оцінку нищить моторошний показник обмежень на іноземні інвестиції (162), ненабагато ліпший результат фінансової екосистеми, який свідчить про доступ до банківського та іншого кредитування (137).


Напрям «умови для підприємництва» показав підйом з 80 до 74 місця. За показником гнучкості ринку праці Україна серед світових лідерів – 22 місце, а ось за оцінкою цінових спотворень – аутсайдер (164 позиція).


Доступ до ринків та інфраструктури – склав сім позицій, що вивело країну на 77 місце. Найгірший показник – доступ до енергії та води – 82 позиція.


У розділі «якість життя», за оцінкою авторів дослідження, Україна піднялася з 71 до 69 місця. Отримана висока оцінка матеріальних ресурсів (31) обраховувалася, як частка осіб із доходами та статками, що перевищують базовий рівень, необхідний для виживання, та стійкість до економічних потрясінь. Ситуацію з житлом оцінили на рівні 68 позиції, з харчуванням – 94.


Напрям «здоров’я» – загальна оцінка майже тупцює на місці (115): у населення жахливі звички (162), біда з психологічним здоров’ям (143). А ще в країні майже відсутнє профілактичне втручання (135). А ось системи догляду, які залишилися після всіх реформ, отримали 61 місце.

 

Джерело: Mind

Дослідження Legatum Institute

bottom of page