top of page

Світові інноваційні парки

Журналісти Liga.net у спільному проекті разом із UNIT.City вирішили розібратися, що ж таке інноваційний парк і які переваги він надає своїм резидентам.

 
Світові інноваційні парки

Передісторія

У 1890 році економіст Альфред Маршалл вперше написав про те, що за рахунок розміщення схожих підприємств в одному місці, можна заощадити. У тому числі завдяки швидкому поширенню інновацій та зростанню професійної майстерності.


Далі настав час міст, які розвивалися навколо одного або декількох великих підприємств. Наприклад, Турин в Італії, де в 1923 році відкрили найбільший в світі автозавод марки Fiat. Чи Детройт, де облаштували заводи Форда, Дюрана, братів Додж, Паккарда і Крайслера.


Схожий принцип організації можна розглянути і в концепції бізнес-центрів, яка переважала в 1980-х роках: хтось будує хмарочос в зручному місці, а ваша компанія, як і десятки інших, із задоволенням переміщає туди свій офіс.


Різновидом еволюції бізнес-центрів стали технопарки, які активно почали появлятися з 80-х по 2000-і роки. Головна відмінність від бізнес-центрів - спрямованість на інновації. На одній території знаходилися стартапи, навчальні заклади, дослідні інститути, а також тут розміщувалися виробництво і житло.


Проте за останні 20 років виросло нове покоління людей, з іншими вимогами до умов роботи, тож звичайних технопарків їм виявилося недостатньо. Для них була важлива креативна атмосфера, суспільство людей зі схожими цінностями і можливість ефективно дотримуватися work-life balance, а не витрачати на дорогу до місця роботи по 3 години на день.


Тому на зміну технопаркам прийшла концепція інноваційних парків. Ідея місця з максимальною концентрацією компаній, задумів і талантів залишилася. Але все ж у інноваційного парку з'явилися принципові відмінності: технопарки будувалися на периферії міста або навіть за його межами. Інноваційні парки ж будуються в місті, часто за принципом ревіталізації: старі об'єкти отримують нове життя; технопарки часто зациклені на певних дисциплінах, а в інноваційних кварталах більш широке поле для креативних індустрій. Основна мета такого парку - розвиток інновацій, підприємництва, зростання компаній і людей.


Світові приклади

Світові інноваційні парки


Найбільший в світі кампус для стартапів площею 51 000 квадратних метрів. Резидентами тут є більш ніж 1000 компаній, а в їх розпорядженні - 30 навчальних програм, 100 венчурних фондів, чотири програми менторства і 600 заходів на рік. Крім того, кампус допомагає своїм резидентам вирішити проблему з житлом, яка гостро стоїть в Парижі: тут є, так званий, колівінг на 600 кімнат з кафе і тренажерними залами на території.


Світові інноваційні парки

Один з найстаріших бізнес-інкубаторів. З'явився в Кремнієвій долині, проте зараз у нього є філії в 30 локаціях по всьому світу. Інкубатор в Долині займає майже 17 000 квадратних метрів. Для стартапів тут є акселеративні програми (більше 50 в рік), можливість корпоративних інновацій (понад 400 корпорацій), доступ до венчурних фондів (понад 300), тисячі заходів і інвестиції, доступні для 250 стартапів в рік з будь-якої країни на будь-яких стадіях.


Світові інноваційні парки

Перший в Україні інноваційний парк. Його місія – створювати інноваційне середовище та креативну атмосферу для роботи, життя та творчості з метою розвитку нових технологій та підприємництва. Мета – стати одним з найбільших центрів інновацій в Центрально-Східній Європі та точкою входу в Україну для компаній, інвесторів та партнерів з усього світу.


UNIT.City зберігає інтелектуальну еліту в Україні. Молодь має умови та можливості для гідної праці у межах своєї держави.

 

Джерело: Liga.net

bottom of page