top of page

Як змінюються тенденції в інфраструктурі

Територіалізм, інфляція, стійкість, цифрова трансформація, збої в ланцюжках постачання – це ті виклики, з якими зараз стикається людство поза межами України.

Повномасштабна війна в Україні вивела в країні на перший план питання підтримки інфраструктури в країні – захисту та підтримки працездатності тих об’єктів, які не постраждали від війни, та відбудови тих, які були зруйновані.

За підрахунками KSE (Kyiv School of Economics), станом на грудень 2022 року загальна сума прямих задокументованих збитків, завданих інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення розпочате росією 24 лютого 2022 року, оцінюється у $35,6 млрд (за вартістю заміщення).

 
Як змінюються тенденції в інфраструктурі

Це означає, що відбудова інфраструктури в Україні неминуча і, що її потрібно буде відновлювати з урахуванням актуальних тенденцій та сучасних технологій. Україна буде відбудовуватись за принципом Build Back Better – не відновлювати старе, а будувати за новими правилами й в тих об’ємах, які необхідні, виходячи із нових реалій.


KPMG щороку випускає звіт «Нові тенденції в інфраструктурі», який має на меті допомогти учасникам галузі інфраструктури, урядам і особам, які приймають рішення, по-іншому подумати про виклики та можливості, з якими зіткнувся сектор інфраструктури цього року.


Тенденція 1 - Територіалізм


Повномасштабна війна в Україні та інші численні геополітичні конфлікти у світі показали, що основи глобалізації, до якої світ йшов після Другої Світової війни, стають крихкими – геополітичний консенсус слабшає, з’являються численні точки розлому та породжується нестабільність.


Інфраструктура — одне з небагатьох місць, де, мабуть, ще можна знайти консенсус. Усі погоджуються з необхідністю нової та вдосконаленої інфраструктури. Інфраструктура відчутна для громадян. У світі, в якому довіра руйнується, інфраструктура може бути тканиною, яка з’єднує людей з урядом. Великий ризик для 2023 року полягає в тому, що вся ця складність і невизначеність може сповільнити темп прийняття рішень.


Порада учасникам галузі інфраструктури полягає в тому, щоб враховувати геополітичні питання та безпеку ланцюга постачання у своєму порядку денному. У світі, яким керують нестабільні тимчасові альянси, обізнаність та гнучкість можуть зіграти ключову роль.


Тенденція 2 - Сталий розвиток


На кліматичному саміті COP27, який відбувся в Єгипті у 2022 році учасники мовчки визнали, що мета зниження глобальної температури на 1,5 градуса Цельсія, недосяжна. Але це не означає, що боротьба зі зміною клімату завершена. Скоріше, це означає, що тепер нам потрібно боротися ще більше.


Очікується, що всі це розуміють та зроблять серйозні кроки, щоб перейти від розмов до дій. Велика частина цієї роботи ляже на плечі енергетичного та інфраструктурного секторів. Хитрість полягатиме в тому, щоб знайти підходи, які допоможуть швидко вирішити трилему безпеки, доступності та стійкості. Також очікується значне зрушення в інвестиціях у напрямі дослідження екологічно чистого палива, зменшення викидів вуглецю та енергоефективності.


Урядам і інфраструктурним гравцям у світі слід залишити старі уявлення позаду і врахувати принципи сталого розвитку у прийнятті рішень вже зараз. Модернізація з використанням старого мислення буде дорожчою, менш ефективною та більш руйнівною.


Це також стосується питань відновлення України – країна має відбудовуватись за принципом Build Back Better – не відновлювати старе, а будувати за новими правилами.


Тенденція 3 - Ера масової кастомізації та персоналізації продовжується


Індустріальна епоха закінчилася. Настав час індивідуальних рішень для споживачів, у тому числі – для споживачів інфраструктури. Епоха масової кастомізації та персоналізації – це індивідуальні рішення для користувача інфраструктури, а для цього потрібний значний розвиток цифрових рішень, нові моделі бізнесу та послуг.


Очікується, що учасники ринку інфраструктури та уряди почнуть більше зосереджуватися на тому, що вони забезпечують, а не на тому, як вони це роблять. Замість надання послуг вони можуть зосередитися на досягненні результатів. Замість того, щоб збільшувати місткість, вони можуть зосередитися на додаткових послугах. Замість того, щоб будувати універсальні послуги, вони можуть почати думати про те, як створити індивідуальні моделі, які допоможуть задовольнити потреби сучасних громадян різного віку – від молодих представників покоління Z до дорослих громадян, які звикли до традиційних підходів.


Тенденція 4 - Інфляція, ціноутворення та ланцюги постачання підвищують ризик


Що зараз хвилює власників інфраструктури та інвесторів, так це те, що найчастіше ціновий ризик у сучасних контрактах лягає на плечі підрядників. Протягом багатьох років витрати залишалися досить стабільними, а ціновий ризик загалом вважався симптомом поганого управління витратами. Сьогодні лише деякі підрядники розуміють, як правильно врахувати інфляцію цін і нестабільність витрат у своїх контрактах. Зростання споживчих цін у США не перевищувало 4% відсотки понад 30 років, що означає, що вони не мають реального досвіду розв'язання цієї проблеми.


Упродовж 2023 року очікується, що власники та інвестори почнуть переосмислювати, хто насправді має нести ризик вартості та інфляції. Міцна довіра та співпраця між державним і приватним секторами, власниками та підрядниками, розробниками та операторами, а також покупцями та постачальниками стануть ключовими. Водночас підрядникам і розробникам може знадобитися почати перебудову своїх стратегічних функцій закупівель, зосередившись на дисципліні цін і витрат.


Тенденція 5 - Цифровізація


Ніхто не заперечує, що цифрова трансформація може принести величезні потенційні переваги власникам інфраструктури, операторам і користувачам. Тож чому потрібно так багато часу, щоб інфраструктуру повністю «цифровізувати»?


Частково проблема полягає в тому, що інфраструктуру забудованих територій важко цифровізувати. Якість даних часто є проблемою. Або у багатьох випадках можливість оптимізувати наявні активи обмежена нормативними вимогами, які були накладені під час планування та проєктування активу. Однак багато власників забудованих територій все ще знаходять можливості значно покращити управління своїми активами за допомогою ефективного використання інструментів аналізу даних і впровадження нових технологій, таких як інтелектуальні лічильники з технологією інтернету речей (IoT), системи прогнозованого обслуговування (predictive maintenance) та інструменти оптимізації.


Цифрові технології мають бути вбудовані в кожен аспект і фазу розвитку інфраструктури – від проєктування та планування до експлуатації та остаточного закриття проєкту.

 

Більше тенденцій: джерело

bottom of page