top of page

Agile VS Традиційна модель управління проектами

Першими принципи Agile-розробки освоїли невеликі ізольовані команди, що працювали над маленькими окремими проектами. Вони довели життєздатність моделі Agile на радість і благо творцям програмного забезпечення з різних країн світу. В останні роки великі організації прагнуть вивести методику Agile за рамки окремих команд або проектів. Вони шукають способи застосувати її до цілих програм. Це завдання не з простих, але ніхто не говорить, що вона нездійсненна.

 
Agile VS Традиційна модель управління проектами

В чому ж відмінність Agile?

Традиційні моделі управління проектами, такі як каскадна модель, складаються з фаз. Нижче проілюстровано стандартний проект, який використовує каскадну модель. У такій моделі розробки продукту все загнано в рамки окремого радикального, сполученого з високим ризиком релізу. Пройшовши одну фазу, повернутися назад неймовірно складно, тому що команди неухильно рухаються до наступного етапу.

Agile VS Традиційна модель управління проектами

У традиційних моделях управління проектами часто виникають критичні ситуації, коли робота над проектом не може тривати, поки не буде усунена якась принципова проблема. Окрім цього, кінцевий користувач зможе «помацати» продукт тільки тоді, коли він буде повністю завершено. Тому всі серйозні проблеми у виконанні продукту і коді стають явними тільки після релізу.


У чому ж відмінність Agile-моделі управління проектами? Вона передбачає ітеративний підхід до розробки при регулярному отриманні інформації про результати роботи. Ітерації дозволяють команді спрямувати зусилля на іншу частину проекту і продуктивно працювати, поки проблема, що блокує роботу в основній частині не буде усунена.

Agile VS Традиційна модель управління проектами

Ітерації не лише позбавляють від критичних ситуацій, а й дозволяють отримувати зворотний зв'язок по продукту в процесі розробки. Завдяки цьому у команди, в свою чергу, завжди є можливість створювати, постачати, навчатися і модифікувати. Зміни на ринку нікого не застають зненацька, команди готові швидко пристосовуватися до нових вимог.


Інша перевага, яка є ще більш значущою, полягає в тому, що учасники команди розробників володіють загальним набором навичок. Як наслідок, робота стає більш відкритою до змін у всіх частинах бази коду команди. Тепер якщо напрямок проекту змінюється, зусилля і час не виявляються витраченими даремно.


Засновники agile вважали, що командна робота відіграє найважливішу роль в розробці відмінного програмного забезпечення і що великі agile-команди уособлюють поняття «ми», а не «я». Немає нічого ціннішого, ніж працювати разом із зацікавленими учасниками команди над створенням дійсно якісного продукту.


Бажаєте освоїти методику гнучкого управління проєктами Agile й ефективно використовувати її інструменти в управлінні проєктами? Реєструйтеся на бізнес-тренінг Методи гнучкого управління Agile!


Після проходження тренінгу ви навчитесь:

  • розуміти цінності та принципи Agile, можливості його застосування у різних сферах діяльності компанії

  • формувати ефективну взаємодію у крос-функціональній команді

  • працювати за методиками Scrum і Kanban

  • планувати спринти, проводити щоденні мітинги, рев’ю спринту і ретроспективу

  • створювати, підтримувати та розвивати Product Backlog

  • вибудовувати комунікацію в команді, проводити фасилітацію, управляти складними ситуаціями всередині команди

  • виявляти зони ризику впровадження методології Agile

 

Джерело: Atlassian Agile Coach

bottom of page